Het RIVM en GGD-GHOR doen sinds maart onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op ons gedrag en welbevinden.

Dit doen zij met regelmatig terugkerende vragenlijsten. In een meting in april gaf 59,2% van de deelnemers aan, (veel) minder te sporten en bewegen. In de loop van de tijd is bij dezelfde deelnemers een daling te zien. In de laatste meting van begin oktober gaf namelijk 25,5% aan (veel) minder te sporten en bewegen. Dit kan komen door de versoepelende maatregelen in de tussentijd. De nieuwste maatregelen waarin onder andere teamsport niet meer mogelijk is, kunnen leiden tot minder sporten en bewegen. Bekijk hier de actuele cijfers.

Het onderzoek Zo sport Nederland uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF liet in het voorjaar zien dat wekelijks 1,7 miljoen Nederlanders minder zijn gaan sporten vergeleken met 2019. In maart 2019 waren dat wekelijks 10,4 miljoen Nederlanders. In maart 2020 daalde dat tot 8,7 miljoen. Dat is het laagste aantal in maart in de afgelopen zes jaar. De sluiting van sportaccommodaties en fitnesscentra in het voorjaar en het meer thuiswerken kunnen hierbij een rol spelen, net zoals het advies om drukte te vermijden.

In de Monitor Sport en Corona die het Mulier Instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en Sport uitvoert, is ook te zien dat volwassenen minder zijn gaan sporten en bewegen. In een ‘normale’ lente sport 13% helemaal niet en in de periode na het instellen van de maatregelen is dat 18%. Per saldo is de helft van de respondenten evenveel uren blijven sporten/bewegen (49%), 38% minder en 13% meer.

Teruggang per type sport

De teruggang is vooral zichtbaar voor actief woon-werkverkeer en sporten bij een sportclub. Ondanks dat een aantal sport- en beweegactiviteiten zoals individueel fitness weer opgestart zijn, blijkt dat volwassenen gemiste beweegactiviteiten zoals actief woon-werkverkeer niet of nauwelijks compenseren.

Wel laat het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid een verandering in verplaatsingen rondom het huis zien. Voor de coronacrisis was de hond uitlaten de belangrijkste reden om rondom huis te bewegen. Nu is dat vooral het maken van een ommetje. Daarnaast is de afstand die mensen lopend of op de fiets afleggen, fors gestegen. Zo lopen we nu gemiddeld 2,2 kilometer en was dit vooraf aan de corona-crisis 1,2 kilometer. Fietsen doen we nu 4,3 kilometer in plaats van 3,3 kilometer gemiddeld.

Grootste daling wekelijks sporten bij kinderen

Het onderzoek Zo sport Nederland laat zien dat het aantal kinderen tussen de zes en twaalf jaar dat wekelijks sport in maart 2020 van ruim 1,3 miljoen (maart 2019) is teruggegaan naar 800.000. Een daling van 35%. Ook de jeugd van dertien tot en met achttien jaar heeft in maart beduidend minder vaak gesport in vergelijking tot volwassenen en ouderen. Bij deze doelgroep daalde het percentage met 13%. De groep jongvolwassenen (negentien tot en met dertig jaar) zijn het meest stabiel gebleven. De wekelijkse sportdeelname daalde bij deze doelgroep met 3%.

Dat kinderen steeds minder bewegen en steeds minder vaardig in bewegen worden is een trend die al langer gaande is. De enorme daling die te zien was door de eerste coronamaatregelen is daarom extra zorgelijk. In een onderzoek van het Mulier Instituut onder ouders komt naar voren dat de meeste kinderen weer zijn gaan sporten toen de verenigingen open mochten begin mei. Binnen de huidige maatregelen is het belangrijk extra aandacht te hebben voor kinderen en jongeren met een beperking of uit armoede situaties en kinderen die niet lid zijn van een sportvereniging, zodat ook zij mee kunnen doen.

Meer kinderen spelen buiten

Uit onderzoek van Mulier Instituut naar buitenspelen in tijden van corona blijkt wel een positieve trend: 42% van de kinderen speelt meer buiten dan in de periode voor de coronamaatregelen. Wat niet in het onderzoek is meegenomen maar mogelijk wel van invloed is, is het overwegend mooie weer tijdens de periode van onderzoek. De vraag is hoe dit zich de komende wintermaanden ontwikkelt.

 Aandacht voor gezondheid in tijden van corona

Onderzoek van Motivaction in opdracht van Zilveren Kruis laat zien dat een op de drie Nederlanders bewuster bezig is met de eigen gezondheid sinds corona uitbrak. Daarnaast zijn vier op de tien Nederlanders zich bewuster van de status van hun eigen gezondheid. Daarnaast zien we de afgelopen maanden in de gehele maatschappij een groeiende aandacht voor een gezonde leefstijl.

Conclusie

Bovenstaande onderzoeken laten zien dat bewegen tijdens de coronamaatregelen is afgenomen. Per leeftijdsgroep zijn er wel enkele verschillen zichtbaar. Wel is het belangrijk om sport en bewegen op een goede en veilige manier op te bouwen. Met aandacht voor de juiste belastbaarheid. Velen moeten weer op zoek naar een nieuw ritme. Het helpt bij het stimuleren van sport- en beweeggedrag de fasen van gedragsverandering aan te houden.

 

 

bron; allesoversport

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.