Het was vlak na de Olympische Spelen van 2016 dat ik een rondje ging fietsen met Femke Heemskerk. De zwemster had het zwemmen even helemaal aan de kant geschoven, lichamelijk kapot en geestelijk gedesillusioneerd na haar slechte prestaties in Rio de Janeiro.

Wielrennen, dat deed ze nu wel. Vond ze altijd al heel leuk. Ooit woonde ze in Marseille en daar had ze een coach die zijn zwemmers af en toe liet wielrennen, als training. Kreeg je sterke benen van.

 
 

Lang stond haar racefiets in de schuur. Maar na de Spelen van 2016, terug uit Frankrijk waar ze onder het beulsregime van kampioenenmaker Philippe Lucas helemaal kapot was gegaan, had ze het stof van haar fiets geblazen en was ze met mij gaan fietsen voor een interview.

Ze vertelde over de verkeerde keuze om met Lucas te gaan trainen. Zijn stijl paste niet bij haar. Audi’s, ja, die konden lang en keihard trainen. Maar zij had een Ferrarimotor. Met weinig training was ze al goed. Ze had gedacht met heel hard trainen een extra prikkel te krijgen om nóg beter te worden. Maar dat pakte verkeerd uit. Rio werd helemaal niets.

Bibberend vanuit de woonkamer

Toen de Spelen van afgelopen jaar in Tokio werden uitgesteld twijfelde ze even, maar al snel wist ze: ik stel mijn pensioen uit. Ik heb nog wat recht te zetten. Ze liet de 200 meter, lang haar sterkste afstand, links liggen en ging voor de 50 en 100 meter vrije slag. Op beide afstanden had ze zich zelfs al gekwalificeerd. Tot dit weekend.

Bibberend vertelt ze vanuit haar woonkamer, in een video-interview met de NOS, hoe ze moest toezien dat collega Valerie van Roon op het OKT in Rotterdam een snellere kwalificatietijd op de 50 meter zwom dan zij vorig jaar had gedaan. En daarmee haar ticket afpakte. Ze houdt zich zo groot mogelijk, maar de trilling in haar stem neemt toe als ze niet eens woorden kan vinden voor de intense machteloosheid die ze voelt.

Femke zwemt niet, want ze zit in quarantaine. Haar man testte positief vlak voor ze naar Rotterdam zou gaan. Zelf testte ze negatief, maar volgens de regels moest ze evengoed thuisblijven. Terwijl ze er klaar voor was. Zo klaar. De uitleg van technisch directeur van de Zwembond André Cats dat Femke “had kunnen weten” dat ze haar ticket kwijt zou kunnen raken voelt als een extra dolksteek. De bond wil geen rekening houden met corona, vertelt hij voor de camera. Veel te ingewikkeld.

De hele wereld houdt rekening met corona

Maar hallo. Hallo! De hele wereld houdt rekening met corona. De Spelen zelf zijn nota bene een jaar uitgesteld. Femke zou wellicht gestopt zijn nu. In plaats daarvan trouwde ze in maart halsoverkop, om tijdens de wereldwijde lockdown bij haar man in Amerika te kunnen zijn. En bij een zwembad, om te trainen.

Een van de grootste zwemsters aller tijden, een van de mooiste boegbeelden van de sport. Een van de liefste, sociaalste en fijnste sporters die in ons land rondloopt. Dat weet iedereen. Je kunt mij niet vertellen dat André Cats z’n hart niet brak dat het juist om Femke Heemskerk gaat die nu het slachtoffer van de regels wordt.

Natuurlijk moeten er regels zijn. Maar die regels zijn er voor de sport. Niet om de sport in de weg te staan. Niet snel genoeg zijn is te accepteren. Maar om zonder kans of herkans van het podium te verdwijnen: nee, dat gaat er niet in.

Corona pakt al zoveel af. En nu ook nog dit.
 

Wat mogen we wel en niet met kerst?

Ondanks de aankomende feestdagen versoepelt het kabinet de coronaregels niet. Het is zelfs niet ondenkbaar dat de regels nog strenger worden voor de kerst, zei premier Rutte tijdens de persconferentie vanavond. Dit mag er wel en niet tijdens de kerstvakantie.

Bezoek 

Het maximale aantal gasten dat een huishouden mag ontvangen blijft drie per dag, ook tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling. Hoewel de afgelopen dagen werd besproken over het maximale aantal gasten ook naar vier, vijf of zelfs zes personen zou kunnen, durft het kabinet de versoepeling niet aan vanwege de oplopende besmettingscijfers. Kinderen tot en met twaalf jaar blijven uitgezonderd van de regel. 

 

Horeca

Een kerstdiner bij een restaurant zit er ook niet in. Hoewel het protest van ondernemers in de horecasector tegen de strenge coronamaatregelen aanhoudt, blijven versoepelingen voorlopig uit. De horeca moet nog tot tenminste half januari de deuren gesloten houden. Premier Mark Rutte kondigde wel aan dat er wordt gekeken of zij meer financiële steun kunnen krijgen van de overheid. Woensdag houden de ministers van financiën, economische zaken en sociale zaken, Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Wouter Koolmees een persconferentie over het steunpakket. Volgens het kabinet is pas mogelijk om geleidelijk aan de horeca te openen als er minder dan tien IC opnames per dag worden gemeld. Op dit moment is dat nog het dubbele. 

Sport 

Voor amateursporters verandert er voorlopig niet veel. Competities kunnen nog niet worden opgestart. Alleen kinderen en jongeren tot en met achttien jaar mogen in teamverband sporten. Voor volwassenen geldt dat ze maximaal in groepen van vier bij elkaar mogen komen. Ook tijdens het sporten moeten zij anderhalve meter afstand houden. Kleedkamers en sportkantines blijven voorlopig dicht. Sportscholen en zwembaden zijn wel open. Per binnenruimte mogen zij maximaal dertig sporters tegelijk toelaten. 

Wel laat het kabinet het OMT onderzoeken of vanaf half januari mogelijk ook volwassenen tot en met 27 in teamverband kunnen sporten. 

Winkelen

Na drukte in de winkelstraten vanwege de sinterklaasinkopen en ‘Black Friday’ werd even gesproken over strengere regels voor de detailhandel, maar volgens het kabinet is het vooralsnog niet nodig om de gedeeltelijke lockdown te verzwaren. De winkels mogen dus open blijven tijdens de kerstvakantie. Dat betekent niet dat het de bedoeling is om met de hele familie te gaan 'funshoppen’, zoals De Jonge het noemde. Voorlopig blijft het advies: vermijd drukte en doe de kerstinkopen zoveel mogelijk alleen.

Reizen

Tot in elk geval half januari geldt voor alle landen buiten ons koninkrijk een negatief reisadvies. Het kabinet adviseert om enkel en alleen strikt noodzakelijke reizen door te laten gaan. Vakantie of familiebezoek valt niet onder die noemer. Reizen naar de Caribische delen van het koninkrijk waarvoor de code geel geldt is wel nog mogelijk. Op dit moment gaat het dan alleen nog om Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Voor Saba en Sint Eustatius is het reisadvies oranje. Curaçao was tot voor kort ook één van de mogelijke reisbestemmingen, maar vanwege de oplopende besmettingen werd het reisadvies voor het eiland dinsdag ook veranderd van geel naar oranje. Wie terugkomt van Curaçao wordt gevraagd tien dagen in thuis-quarantaine te gaan. 

Experimenten

Om te onderzoeken hoe in de toekomst weer meer mogelijk gemaakt kan worden, zullen de komende tijd lokale ‘streng gecontroleerde’ proefprojecten worden georganiseerd. Zo zal gekeken worden of het bijvoorbeeld mogelijk is om een theatervoorstelling te organiseren met meer dan dertig gasten, of een sportwedstrijd met publiek. 

 

 

Bron: trouw

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.