Is sporten in een korte broek in de winter gezond?

Bij hoeveel graden kun je naar buiten zonder jas aan? En vanaf welke temperatuur kun je een korte broek aandoen?

 

Bij vorst kan het schadelijk zijn voor je spieren. Als je in de kou sport dan moet je je spieren warm zien te houden, sommige mensen die hardlopen, lopen heel langzaam en daardoor kunnen ze eerder spierpijn krijgen. Loop je sneller dan is de kans weer kleiner. Ook lopen mensen vaak in een lange broek vanwege de kou, het is niet fijn om naar buiten te gaan met een korte broek want dan is het verschil in temperatuur heel groot waardoor het super koud lijkt.

Door de temperatuurverschillen is het weleens nodig om door het jaar heen je kledingkast klaar te maken voor een nieuw seizoen. Om je op het juiste moment voor te bereiden en met een passende outfit de deur uit te laten gaan, geven we antwoord op de vragen: Vanaf welke temperatuur kun je een T-shirt of een korte broek aan? En bij hoeveel graden kun je naar buiten zonder jas aan?

Wanneer kan ik een T-shirt aan?
Bij ongeveer 15 graden kun je buiten een T-shirt dragen zonder met kippenvel rond te lopen. Maar niet als het regent of er een harde wind aanwezig is. Natuurlijk kunnen we er geen exact getal aan hangen, en varieert het per persoon. Iemand die van zichzelf groot en stevig is, heeft het minder snel koud dan iemand die klein en mager is. En iemand die een balkon of tuin op het zuiden uit de wind heeft, zal met deze temperatuur eerder in een T-shirt buiten zitten dan iemand met een terras in de schaduw. Als je er daarom nog even mee wilt wachten, kun je ervoor kiezen om bij 15 graden voor een blouse te gaan en vanaf 18-20 graden een T-shirt te proberen. Bedenk wel dat je bij deze temperaturen op de fiets een luchtige jas over je T-shirt aandoet, zoveel wind kunnen die blote armen nog niet vangen!

Wanneer kan ik een korte broek aan?

In de zomer dragen hardlopers vaak een korte broek, maar wat draag je tussen de winter en zomer door? ‘Ik hanteer: is het onder de 12 graden met wind, dan draag ik een lange hardloopbroek, is het boven de 12 graden zonder wind, dan kan je best een driekwart of korte broek dragen.

Koude knieën

Het is belangrijk dat je bij een korte broek geen koude knieën krijgt. ‘Je knieën zijn namelijk erg belangrijk; we gebruiken ze om het gewicht op te vangen en om kracht vooruit te geven. Een knie blessure kunnen wij daar niet bij gebruiken. Koude knieën zijn dus gevoeliger voor blessures!’


Of het aangenaam is om een korte broek te dragen, hangt af van de temperatuur en de wind. De meeste mensen vinden 20 graden een mooie temperatuur om over te gaan op blote benen. Maar als je veel in de schaduw vertoeft of er een koude wind staat, kan dit net te voorbarig zijn. Bij een temperatuur van 22 graden en een lage neerslagkans heb je meer zekerheid om comfortabel de deur uit te gaan in een korte broek. Houd er rekening mee waar je naartoe gaat. Heb je een kantoordag op de planning staan, en is het daar over het algemeen koel? Houd het dan bij een lange broek of lange rok.

 

Wanneer kan ik naar buiten zonder jas aan?
In een dun vest zonder jas naar buiten kan eigenlijk al vrij snel, tussen de 15 en 20 graden. Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen. Dit kun je overigens een beetje trainen. Mensen die zichzelf graag zo lang mogelijk instoppen met dikke jassen, handschoenen en sjaals, zullen minder snel zonder jas naar buiten kunnen.

 

 

 

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.