Bevrijdingsvuur Estafette 4-5 mei 2021

Helaas kunnen we ook dit jaar, in verband met de Corona maatregelen, het bevrijdingsvuur niet ophalen uit Wageningen. Er vinden wel een aantal activiteiten plaats in Wageningen en ook in Assen.

 

Wageningen:

4 mei 2021
Stel dat er ergens in de wereld een hotel staat waar de vrijheid te gast is. Een imaginaire plek, verbeeld door een historisch pand waar oneindig veel verhalen huizen. Dit hotel staat in Wageningen: Hotel de Wereld. Vanaf 2021 zullen daar jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei twaalf (namens alle provincies één) bijzondere mensen verblijven. Mensen met een indrukwekkend verhaal. Een verhaal over oorlog, over vrijheid, over angst, over (niet) jezelf kunnen zijn, over heldendaden, over verering en over liefde. Mensen die het verschil maken: onze twaalf ‘Verschilmakers’. Een ode aan onze bevrijders, een ode aan vrijheid. Het bevrijdingsvuur in Wageningen, Stad der Bevrijding, is een herinnering aan de bevrijding en het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De bevrijdingsvuurceremonie markeert de overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren op 5 mei. Ook dit jaar zal de memorabele ceremonie plaats vinden. Corona-proof, kunt u vanuit huis live mee kijken naar de ontsteking van het Bevrijdingsvuur door onze 12 verschilmakers. Uitgezonden door de
mediapartners: Omroep Gelderland en de NOS én via Wageningen45 LIVE.

 

Bevrijdingsvuur:

We respecteren en volgen de noodzakelijke maatregelen van de bevoegde instanties om het coronavirus te bestrijden, daarom zal het programma rondom de traditionele Bevrijdingsvuurceremonie online plaatsvinden. Live wordt de ceremonie uitgezonden via NOS en Omroep Gelderland, graag nodigen we je dan ook uit om mee te kijken en samen te herdenken op 4 mei. 

Nationaal Bevrijdingsvuurestafette
Tijdens de Bevrijdingsvuurceremonie zal in aanwezigheid van de burgemeester van Wageningen en de voorzitter van Wageningen45 het bevrijdingsvuur worden opgehaald en worden verspreid door 14 Verschilmakers over 14 Bevrijdingsfestivals. Vanwege de coronamaatregelen is het dit jaar helaas niet mogelijk om de bevrijdingsvuurestafette op de traditionele manier, samen en fysiek, te beleven of het vuur ergens op te halen. Via Wageningen45 LIVE beleven we samen het hele programma, inclusief de bevrijdingsvuurceremonie, online.

 

Assen Bevrijdingsfestival 2021 gaat door

De organisatie van de reguliere editie van het Bevrijdingsfestival Drenthe 2021 aan de Baggelhuizerplas was in volle gang. Echter de veiligheidsregio heeft besloten dat er geen traditioneel festival mag plaatsvinden. Om die reden wijken wij als Bevrijdingsfestival Drenthe uit naar ons alternatieve plan.

“Want de dag van de Vrijheid op 5 mei ongemerkt voorbij laten gaan is volstrekt geen optie”, aldus bestuursvoorzitter Gerrit Boes. “Het plan B is vanaf medio september ontwikkeld en met gepaste trots mag gesteld worden dat dit alternatieve programma veelzijdig, van kwaliteit is en vooral Coronaproof”.

Ruimte voor diverse projecten

Zo zullen stadsmarkeringen met het thema Vrede en Vrijheid te zien zijn in Assen middels het Bevrijdingsvuur, de Wall of Freedom, met lasers uitgelichte gebouwen en honderden billboard met cartoons. Er staat een aantal exposities op stapel en er is ook aandacht voor educatie door de V-lab Express te plaatsen in de binnenstad van de Drentse hoofdstad. Een Vrijheidsmaaltijd wordt genuttigd in de Gouverneurstuin en er wordt vluchtelingen poëzie verstrekt ‘op recept’. Daarnaast is er een virtuele tour van het Anne Frankhuis. Ook gaat Bevrijdingsfestival Drenthe met het project “Verzetsstrijders in de Wijk” de mensen in de straat letterlijk opzoeken.

Voor iedereen te volgen

Muziek speelt altijd een grote rol tijdens het bevrijdingsfestival en dat zal in het alternatief programma niet anders zijn. In De Nieuwe Kolk in Assen wordt een veelzijdig programma op poten gezet met tal van (nationaal- en internationaal) bekende artiesten. Binnen dit programma zullen nieuwe talenten zeker niet worden vergeten. Dit alles is live van 12.00 tot 24.00 uur op 5 mei 2021 te volgen via de kanalen van RTV Drenthe. Als verrassing is het zo maar mogelijk dat in het kader van Freedom Rocks ergens een vrachtwagen geparkeerd staat en ter plekke een stevige set wordt gebracht, waarna de vrachtwagen even snel vertrekt als dat hij  gekomen is, op weg naar de volgende locatie.

10 CC

In DNK is er live muziek vanaf twaalf uur ’s middags tot middernacht. Op het programma staan bands die vorig jaar bij de viering van 75 jaar bevrijding ook al zouden optreden. De vermaarde Engelse popband 10cc komt sowieso en naar een passende slotact wordt gezocht.

Verder treedt het Noordpoolorkest op. “RTV Drenthe zendt de muziekoptredens rechtstreeks op tv uit, dus heel Drenthe kan dit jaar op die manier bij het Bevrijdingsfestival zijn. Al kan er maar beperkt publiek echt live bij zijn.”

Vrachtwagen met nieuw talent

En er is nog een rondreizend muziekcircus. Was er bij de Baggelhuizerplas altijd de ‘Sena-Stage’, de plek voor aanstormend talent, dit jaar komt er een open vrachtwagen waar de opkomende artiesten op spelen. “We willen die op verschillende plekken in de stad neerzetten, maar er ook verder mee de provincie intrekken, zodat ze overal in Drenthe spelen.”

Het bevrijdingsvuur wordt net als vorig jaar ontstoken op de Kop van de Vaart. Verder komt er in de Vaart een ‘Wall of Water’, waarop teksten en afbeeldingen worden geprojecteerd, net als op gebouwen. Bovendien is er een bevrijdingslunch in de Gouverneurstuin. Op de Brink voor het Drents Museum kun je een virtuele tour maken door het Anne Frank Huis en er zijn militaire voertuigen op pad. “We proberen op deze manier toch stil te staan bij de bijzondere betekenis van Bevrijdingsdag, zonder dat er sprake is van een groot evenement.”

Kortom, Bevrijdingsdag zal dit jaar hoe dan ook gevierd worden. Helaas anders dan anders, maar wij vieren hoe dan ook de vrijheid op 5 mei.

Lees meer en het laatste nieuws op de website van Bevrijdings Festival Drenthe www.bfdrenthe.nl

 

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.