Deze vier signalen wijzen je op een mogelijk ijzertekort

Voel jij je vermoeid of heb je het regelmatig koud? Misschien is een ijzertekort de oorzaak.

Een hardloper heeft veel vitaminen en mineralen nodig, zodat diens lichaam goed kan functioneren en op zijn best presteren. IJzer is een van de belangrijkste en wordt desondanks vaak over het hoofd gezien.

IJzer stelt de rode bloedcellen in staat veel zuurstof naar de spieren te transporteren, zodat die de gewenste prestaties kunnen leveren. ‘Zeer belangrijk voor duursporters’, vertelt klinisch diëtist Nathan Myers.

IJzer speelt ook een rol bij de omzetting van koolhydraten - de belangrijkste brandstofbron tijdens activiteiten met hoge intensiteit - in energie voor de spieren. ‘Zonder voldoende ijzer zal een hardloper veel gemakkelijker vermoeid raken en is het herstel vertraagd,’ zegt Myers.

'Een ijzertekort verhoogt de spiervermoeidheid en verslechtert je uithoudingsvermogen'

Volgens orthopedisch chirurg Guillem Gonzalez-Lomas is het denkbaar dat een ijzertekort leidt tot ontstekingen, waardoor de lever een molecuul genaamd hepcidine af gaat geven. ‘Hepcidine legt als het ware beslag op het aanwezige ijzer, waarmee het de beschikbaarheid van dat mineraal voor het lichaam verder vermindert. Zo wordt het tekort aan ijzer nog eens extra vergroot’, zegt hij.

Hoe is het gesteld met het ijzerniveau in jouw lichaam? Hier zijn vier signalen die wijzen op een mogelijk tekort. We geven je ook een aantal tips om de ijzerinname op te krikken.

1.IJzertekort symptoom: Je bent altijd moe

Als je weet dat je voldoende slaapt, maar je voelt je desondanks erg moe, dan heb je misschien te weinig ijzer. Dat is te verklaren vanuit de rol die ijzer speelt om je bloed efficiënt zuurstof te laten transporteren, legt Myers uit. ‘Er is dan waarschijnlijk niet genoeg ijzer beschikbaar voor je rode bloedcellen om zuurstof te transporteren of koolstofdioxide af te voeren’, zegt hij. ‘Er wordt wel wat verse zuurstof bij de spieren bezorgd, maar de afvoer van het koolstofdioxide is verlaagd. Dit leidt tot een gevoel van vermoeidheid.’

Het kan de trainingsprestaties aanzienlijk verminderen, waarschuwt Gonzalez-Lomas. Dit komt niet alleen doordat je je al doodop voelt aan het begin van je workout. ‘Een ijzertekort verhoogt de spiervermoeidheid en verslechtert je uithoudingsvermogen’, zegt hij, twee dingen die veel invloed hebben op de prestatie van hardlopers.

2. IJzertekort symptoom: Je huid is bleker dan normaal

Als je ziet dat je huid er bleker uitziet dan normaal, is dit een ander mogelijk signaal dat je niet genoeg ijzer via je voeding binnen krijgt. Hoe meer ijzer je binnen krijgt, hoe meer kleur je zult hebben. ‘IJzer brengt kleur op de wangen’, zegt Myers. ‘Het geeft hemoglobine (een eiwit in rode bloedcellen dat het zuurstof bindt) zijn rode kleur, en dat geeft kleur aan de huid. Naarmate de rode kleur afneemt door gebrek aan ijzer, ziet de huid er bleker uit’, zegt Myers.

Het kleurt niet alleen je huid. Als je te weinig ijzer hebt, kunnen ook je tandvlees of je nagels bleker zijn.

3. IJzertekort symptoom: Je ledematen zijn koud

Voelen je vingers en tenen constant ijskoud? Als je ijzerniveau niet op peil is, bevat het bloed minder zuurstof. Het beperkt beschikbare zuurstof wordt allereerst naar de essentiële organen, zoals je hersenen, hart, nieren, lever en longen gestuurd, zegt Myers. Het minder bloedtoevoer naar je ledematen tot gevolg, waardoor vingers en tenen kouder aanvoelen.

4. IJzertekort symptoom: Je hartslag is ongebruikelijk hoog

De gemiddelde persoon heeft een rusthartslag tussen 60 en 100 slagen per minuut. Sporters zoals hardlopers hebben meestal een lagere rusthartslag, vaak tussen 40 en 60 slagen per minuut. (Dit komt omdat de harten van mensen die fitter zijn, groter en sterker zijn - en daarom minder snel hoeven te slaan om bloed rond te pompen.)

Elke ochtend je rusthartslag registreren is om meerdere redenen slim om te doen. Het kan je vertellen dat je ziek wordt of overtraind of gestrest raakt. Het kan je ook vertellen of je een ijzertekort hebt.

Omdat je lichaam merkt dat er minder zuurstofrijk bloed beschikbaar is en er zich afval ophoopt, versnelt je hartslag om aan de vraag naar zuurstof te kunnen voldoen, volgens Myers. Als er meer zuurstofrijk bloed beschikbaar is, wordt er minder afval opgebouwd en hoeft je hart geen extra werk te doen.

Zoek uit of je ijzertekort hebt

Als je een van de bovenstaande symptomen hebt, kun je dit aan een arts voorleggen. Hij of zij kan een bloedtest voorschrijven om te controleren of je daadwerkelijk ijzertekort hebt.

Als dat het geval is, dan kan de arts je verschillende aanbevelingen doen, zoals voedsel eten dat rijk is aan ijzer. Soms is een uitgebreidere test nodig, bijvoorbeeld een colonoscopie, om te controleren of er sprake is van bloedverlies in het spijsverteringssysteem.

Hoe krijg je meer ijzer in je dieet

Voedingsmiddelen zoals mosselen, rood vlees, oesters, eieren, zalm, tofu, rozijnen, volle granen, spinazie en peulvruchten zijn volgens Myers allemaal goede bronnen van ijzer. Je doet er dus goed aan om deze ruimschoots in je maaltijden en snacks op te nemen. Meyers raadt het gebruik van ijzersupplementen, zeker als daar geen doktersadvies is, ten zeerste af. Deze kunnen namelijk maag-darmproblemen veroorzaken, zoals maagkrampen en obstipatie.

De gemiddelde persoon heeft ongeveer 8 milligram (mg) ijzer per dag nodig, zegt Myers. Vrouwen die menstrueren hebben meer nodig, tot 18 mg per dag, om het ijzer dat met het bloed verloren gaat aan te vullen.

Houd er rekening mee dat je lichaam het aangeboden ijzer niet gemakkelijk opneemt, zegt Myers. Gonzalez-Lomas wijst er op dat ijzerabsorptie kan worden geremd door verbindingen die fytaten worden genoemd en die vaak worden aangetroffen in peulvruchten, rijst en granen. Zowel Myers als Gonzalez-Lomas wijzen op de truc waarmee je de ijzeropname kunt verbeteren: combineer ijzerrijk voedsel met de inname van producten met veel vitamine C. Je lichaam zal het ijzer dan gemakkelijker absorberen. En wist je dat je de ijzerinname ook kunt vergroten door te koken in gietijzeren pannen?

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.