Val je sneller af als je hardloopt in warm weer?

Bij warm weer voelt je training zwaarder aan, maar val je dan ook sneller af?

Het is al bekend dat warm, soms vochtig weer een andere invloed op je trainingen heeft dan koelere temperaturen. Op een warme dag heb je misschien het gevoel dat zodra je thermometer stijgt, je training zwaarder aanvoelt en je prestaties afnemen. Maar val je ook sneller af door te trainen in de hitte?

Dit doet warm weer met je lichaam als je sport

Laten we beginnen met de basis. Over het algemeen verbrand je een mix van vet en koolhydraten als je sport. Hoe intensiever de run, hoe meer de verhouding verandert. Een kilometer in 6 minuten kan aanvoelen als een gemakkelijk tempo bij koeler weer, maar zwaarder in warme en vochtige omstandigheden. Je vraagt dan meer van je lichaam dan in koude omstandigheden.

Als je hardloopt in de hitte, verhoog je niet alleen de intensiteit van je training, maar je verandert ook de verhouding tussen koolhydraten en vet die je verbrandt. Als je in de hitte een kilometer in 6 minuten, verbrand je zeker een groter deel koolhydraten en een kleiner deel vet dan wanneer je hetzelfde tempo loopt in koelere omstandigheden. Dit betekent dat als je een lange duurloop in de hitte plant, je na afloop misschien meer koolhydraten inneemt dan je normaal zou willen eten. 

Vetverbranding

Volgens een studie uit 2010 in het tijdschrift Applied Psychology, Nutrition and Metabolism verhoogt trainen in de warmte bij 40°C de oxidatie van spierglycogeen en vermindert het de vetoxidatie van het hele lichaam in vergelijking met dezelfde intensiteit van trainen bij 20°C.

Dit zou betekenen dat hardlopen met warm weer niet gunstig is om af te vallen: je wilt immers op een lage intensiteit hardlopen om in de 'vetverbrandingszone' te blijven. Maar technisch gezien verbrand je in de hitte meer calorieën doordat je op een hogere intensiteit traint.

Conclusie

Heeft het dan zin om in de hitte te gaan trainen als je probeert af te vallen? De beste manier om de vetverbranding te verhogen is door fitter te worden. Wanneer je fitter bent, zal het vermogen en de intensiteit van je lichaam om vet te verbranden verbeteren. En daarin speelt het weer dus niet per sé een rol. Daarnaast speelt voeding bij afvallen natuurlijk ook een rol. Als je meer calorieën inneemt dan dat je lichaam verbruikt, zul je ook geen gewicht verliezen.

 

 

Bron: runnersworld

#frissestart

 

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.