De effecten van compressiekleding


Kan compressiekleding je helpen en hoe werkt dat dan? Naast alle technische gadgets

is compressiekleding al een paar jaar de belangrijkste innovatie voor sporters. Alleen zijn de bewijzen hiervoor mager.

Tijdens het sporten voorkomen de strakke weefsels van compressiekleding dat je spieren te veel rond je benen en gewrichten zwabberen. Maar beperken ze dan juist de spierfunctie niet? Nee, het is zaak om die juist met druk op de goede plaats te ondersteunen. De meest voorkomende vorm van compressiekleding is compressiekousen.

Vanuit de wetenschap krijgen we echter vooral gunstige effecten voorgeschoteld over het herstel na afloop. Daarbij trek je de compressiekleding pas na je inspanning aan, om zo sneller te herstellen.


Onderzoek naar compressiekleding

Bij een onderzoek in Nieuw-Zeeland, met behulp van compressie- en placebokousen voor het hele been (een etmaal lang), bleek het herstel zo goed te zijn bevorderd dat een tijdrit over veertig kilometer 1,2 procent sneller werd afgelegd. Niet mis.

Bij een ander onderzoek met behulp van compressiekleding (en een placebo) werd een krachttest gedaan voor de bovenarm en het bovenbeen. Hierbij werd ook geconstateerd dat parameters die iets over je herstel kunnen zeggen, betere waarden vertoonden. De beenspieren bleken echter niet zo snel te herstellen als de armspieren.

Kritiek op compressiekleding

Het Nederlands adviesinstituut TopsportTopics heeft ruim een jaar geleden een overzichtsartikel gepubliceerd en daarbij bleef niet veel heel van de meeste claims van de producenten. De finale conclusie van onderzoeker Herman IJzerman is dat compressiekleding alleen helpt als je na het sporten heel lang moet stilzitten.
Je spieren zijn dan zo inactief dat ze zelf niet kunnen toekomen aan het afvoeren van afvalstoffen en het voorkomen van zwellingen. Dit is vooral tijdens lange vliegreizen het geval. Het dragen van compressiekleding kan bovendien in dat geval trombose voorkomen.

De Nederlandse producent Harald Herzog is een van de pioniers op dit gebied en beaamt dat er, ondanks zijn investeringen op dit terrein, geen sluitend bewijs is over de werking van compressiekousen.

Algemene effecten

Wel wijst hij op de algemene effecten bij bijvoorbeeld ouderen, waarbij eiwitten uit de bloedbaan weglekken en de vochtophoping wordt verergerd. Compressie (door middel van steunkousen) verbetert bij hen de bloedcirculatie en vermindert de klachten. Vorig jaar verscheen hier nog een groot overzichtsartikel over.

Hetzelfde effect ziet Herzog bij hardlopers: 'De vochtophoping ten gevolge van de sterke verzuring nadat je (te) diep gaat, levert ook een verstoring van de microcirculatie op. De wanden van het haarvat worden doorlaatbaar voor (grotere) eiwitmoleculen. Die grotere eiwitten lekken weg en verstoren de balans, opname en filtratie.Het resultaat is nog meer vocht in de tussencelruimte, een grotere verstoring van de processen, minder zuurstof en suikers naar de spieren en een verminderde afvoer van koolzuurgas en andere afvalslakken van het verbrandingsproces', aldus Herzog.

Ondersteuning van prestaties

Bij een eerder onderzoek naar het effect van compressiekousen tijdens het lopen tot uitputting op een loopband werden geen gunstige resultaten gevonden voor je prestaties. De ervaring in andere sporten leert dat compressiekleding de zeurende spierpijn van een dag na je training wel zou kunnen beperken en je fysieke vooruitgang sneller op gang kan brengen.Daarbij is het essentieel om de compressie (van individueel aangemeten kousen) zo snel mogelijk na je inspanning te starten. Doe de sokken meteen na het douchen aan en houd ze minimaal een uur aan.

 


Bron: runnersworld

#compressiekousen

Twitter
Facebook

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.