De mentale winst van hardlopen

Je conditie en gezondheid hebben niet alleen baat bij hardlopen, je hersenen ook. Geef jezelf levenslang.

Beperk het verlies aan hersenvolume

Het is alweer twintig jaar geleden dat we als hardlopers signalen kregen dat onze hobby gunstige effecten had op ons brein. Sportieve activiteiten bleken in staat om het aantal hersencellen te vergroten. En bij tal van mentale proeven had je baat bij inspanningen van je lichaam. Ook scoren scholieren betere cijfers als ze fitter zijn. Het sterke bewijs van de grote kracht van hardlopen voor je brein kwamen we ook tegen in een Amerikaanse studie.De mentale winst van hardlopen De onderzoekers vonden een sterke link tussen de conditie van de proefpersonen op middelbare leeftijd en de omvang van hun hersenen twintig jaar later.

 

Conditietest
De resultaten over zo’n lange periode waren te danken aan het feit dat 1094 proefpersonen van gemiddeld 40 jaar, tussen 1979 en 1983 aan een conditietest werden onderworpen en twintig jaar later opnieuw werden onderzocht.

Normaal gesproken wordt in twee decennia tijd het volume van de hersenen kleiner als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces. Dat effect bleek echter groter bij mensen die twintig  jaar eerder een slechte fysieke conditie hadden. Kampten ze rond 1980 met aandoeningen als hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk, dan was het negatieve effect voor het hersenvolume nog groter.

Dementie
De fysiek veel fittere mensen bleken twintig jaar later dus een relatief groter hersenvolume over te houden. Dat feit wordt steevast gerelateerd aan betere hersenfuncties en een geringere kans op dementie.

Uit onze e-mailwisseling met de auteur van de studie, Nicole Spartano van Boston University School of Medicine, bleek ten slotte dat zij zich aansluit bij de bevindingen van andere onderzoekers. Zij denken dat de verhoogde bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen, als gevolg van je sportieve activiteiten, gunstig uitpakt voor het voorkomen van de veroudering van je hersenen en van de afname van je mentale vermogens naarmate je ouder wordt.

‘De overheersende boodschap is,’ aldus Spartano, ‘dat de keuzes die je in je leven maakt op het gebied van gezondheid en levensstijl, vele jaren later nog een belangrijk effect hebben.’
Welke keuze maak jij?

De mentale winst van hardlopen

Bron; runnersweb

De mentale winst van hardlopen

De mentale winst van hardlopen

De mentale winst van hardlopen

De mentale winst van hardlopen

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.