10 hardlooptips bij slecht weer

Het slechtste weer maakt de stoerste hardlopers! 10 hardlooptips die motiveren.

Als kou of nattigheid je motivatie aantasten

Het komt bij veel hardlopers voor: de motivatie om te trainen neemt af als het buiten regent of  ’s winters de dagen korter worden en de temperaturen zakken. Lopen in het donker is voor velen minder aantrekkelijk. Samen met de temperatuur zakt ook de zin om te trainen soms tot ver onder het nulpunt. Terwijl juist in de winterperiode de basis gelegd moet worden om goed te kunnen presteren in het voorjaar en de zomer. Hoe kun je in de wintermaanden je conditie vasthouden en zelfs verbeteren?

Een van de moeilijkste aspecten van hardlopen in de winter

is de ochtendtraining. Zodra de wekker afgaat, begint de innerlijke discussie: wordt het opstaan en trainen of toch nog even lekker doorslapen? Maar voor degenen die ’s avonds hardlopen vraagt het veel wilskracht om na het werk in de kou en het donker de deur uit te gaan voor een trainingsrondje. Toch loont het de moeite: hardlopen in de winter ontwikkelt je mentale weerbaarheid en maakt je sterker. Een training afwerken onder erbarmelijke weersomstandigheden is een ongelooflijke boost voor je zelfvertrouwen en het zal je helpen er de volgende keer, weer of geen weer, wederom op uit te gaan.

Hardlopen in het donkere seizoen vraagt om een ander trainingsperspectief. In plaats van je te concentreren op het fysieke, zoals je snelheid en de afstand, kun je de aandacht richten op de mentale aspecten van het lopen. Een duidelijke omschrijving van je primaire hardloopdoel zal je helpen om een goed trainingsplan op te stellen en je daar vervolgens aan te houden. We geven je een aantal handige tips die je zeker helpen dat doel te bereiken, ondanks de kou en het donker.

De 10 hardlooptips bij slecht weer

 

1. Overweeg een trainingsplan waarin je slechts drie keer per week buiten traint. Vul je trainingsweek aan met twee of drie crosstrainingen binnenshuis, bijvoorbeeld op de loopband, een fiets op de rollerbank of een roeimachine.

2. Schrijf je in voor wedstrijden. Gebruik lokale, kortere wedstrijden als motiverende doelen op de korte termijn. Kies voor korte afstanden om je snelheid te verbeteren. Meld je aan voor zoveel wedstrijden als nodig is om jezelf aan de gang te houden. Voor een doel op de middellange termijn kun je je inschrijven voor een wedstrijd aan het eind van de winterperiode. Zie deze wedstrijd als een beloning voor je vastberadenheid.

3. Zoek een loopmaatje. Dat kan een vriend zijn, maar ook je hond. Of sluit je aan bij een loopgroep. Het idee dat er iemand is die met je meeloopt helpt je om naar buiten te gaan. Dat werkt overigens alleen als je loopmaatje net zo toegewijd is als jij. Het voordeel van een loopgroep is, dat je meerdere loopmaatjes hebt zodat de kans dat je alleen moet lopen gering is.

4. Verlies je doel nooit uit het oog. Of je nu meer of sneller wilt lopen, je conditie verbeteren, of gewicht verliezen: herinner jezelf hier vaak aan. Plak reminders op de badkamerspiegel, de koelkast, in je auto of je sporttas.

5. Richt je op fit zijn en fit blijven. Elke keer als je gaat hardlopen, versterk je het positieve gedrag en voel je je trots. Maar met elke keer dat je jezelf toestaat de training over te slaan versterk je het negatieve gedrag en voel je je schuldig. Welk gedrag wil je versterken?

6. Maak een ‘Slecht Weer Plan’. Het is goed om te zorgen voor een alternatief als er sprake is van sneeuw, ijzel, onweer of andere gevaarlijke omstandigheden. Bedenk vooraf wat je dan gaat doen: je loopdagen omwisselen, een training thuis doen, naar de sportschool gaan of wat yoga proberen.Regen planty

7. Leg altijd de avond voorafgaande de training je kleding en trainingstas klaar. Gebruik een checklist en zorg ervoor dat je alles klaar hebt om te gaan, zodat je weinig tijd hoeft te besteden aan de voorbereiding of na hoeft te denken over wat je nodig hebt. Als je een koffiedrinker bent en voor de training een kopje koffie wilt, zet dan alles klaar en zorg dat je ‘bakkie’ in een handomdraai klaar is.

8. Loop hard in de ochtend. Sommige studies tonen aan dat ochtendlopers succesvoller zijn dan avondlopers. Als oorzaak hiervoor geven ze aan dat ’s morgens, in de vroege ochtenduren, de dagelijkse beslommeringen wat minder een rol spelen. Vergaderingen op het werk die uitlopen, verantwoordelijkheden die met de kinderen te maken hebben en andere verplichtingen spelen doorgaans eerder een rol in de middag dan vroeg in de ochtend.

9. Beloon jezelf. Neem in je trainingsplan een aantal beloningsmomenten, zowel voor zowel de korte als de lange termijn. Na het succesvol voltooien van een deel van je hardloopplannen kun je jezelf trakteren op bijvoorbeeld massages, pedicure, lunches of diners, een bezoek aan bioscoop of theater, of nieuwe hardloopkleding kopen.

10. Investeer in de juiste hardloopkleding voor elk weertype. Het hebben van het juiste materiaal is voor elke sport essentieel, dus investeer in een kledingkast met voor elk weer de juiste hardloopoutfit. Dat maakt het een stuk gemakkelijke om erop uit te gaan in koud weer.

Tekst: RunnersWorld

10 hardlooptips bij slecht weer

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.