Wil je pieken op je wedstrijd? Zo richt je de week voor aanvang van de wedstrijd in.

Zuinig omgaan met energie geldt ook voor slimme hardlopers.

Vaak willen hardlopers er in de laatste week voor een wedstrijd nog graag even tegenaan gaan. Hun best doen; voor een goede prestatie. Helaas: het is vergeefse moeite. Zorg dat je goed uitgerust aan de start staat. Rust is dan helemaal een belangrijk onderdeel van je training.

 

Accu
Met name in de periode voor een belangrijke wedstrijd is het verstandig energie te sparen zodat de accu volledig opgeladen kan worden en je straks trappelend van ongeduld aan de start staat. Neem de laatste week voor de wedstrijd gas terug.

Onderzoek wijst uit dat minder omvang leidt tot een prestatieverbetering van soms wel 6 procent. Aangezien je gedurende zo’n relatieve rustperiode eerder aan snelheid inboet dan aan conditie verliest, is het slim de snelheid niet te verontachtzamen.

Kort en rustig
Doe uiteraard geen verzurende series van 400 meter op de baan, maar beperk de snelheid tot speelse Steigerungen of maximaal 100 meter ‘lekker doortrekken’. Plan zo’n laatste, ietwat snellere en kortere training aan het begin van de wedstrijdweek. En doe vervolgens hooguit nog een of twee heel, korte rustige duurloopjes.

Bron: runnersweb

Spierspanning

spierspanning wordt ook wel spiertonus genoemd. Voor bijna alle sporten heb je een bepaalde spanning nodig in je spieren. Sprinters zie je vlak voordat ze in de startblokken gaan zitten een paar keer hoog opspringen om zodoende meer spanning op te bouwen. Als voetballers in de warming up rekoefeningen doen, dan doen ze dat heel kort. Van 20 seconden statisch rekken neemt de spierspanning af, ook voor voetbal heb je een bepaalde spanning nodig in de spieren.

Hardlopers kunnen in de laatste dag voor een wedstrijd een hardlooptraining doen met daarin een stukje ruim boven wedstrijdsnelheid. Van langzaam lopen neemt de spierspanning nauwelijks toe, van snel lopen wel. Het nadeel van lang snel hardlopen is dat er niet alleen spanning op de spieren komt, maar dat de spieren de dag erna misschien ook nog moe zijn. Hieronder zie in onder ‘plan A’ twee voorbeelden van trainingen die je een dag voor een wedstrijd kunt doen.
Spierspanning is iets anders dan spierpijn! Spierpijn moet je vooral niet hebben tijdens een wedstrijd, je bent met spierpijn nog niet goed hersteld van de vorige training. Je zal dan duidelijk minder goed zijn. Een verhoogde spiertonus blijft ongeveer anderhalve dag in de spieren aanwezig. Wanneer je een dag vooraf een  sauna gaat bezoeken, is de kans groot dat je je de dag erna nog slap voelt.

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.