Houd rekening met deze richtlijnen als je wilt beginnen met hardlopen.

Anita vraagt: Ik ben echt een beginner. Ik wil graag gaan hardlopen, maar er is zoveel informatie dat ik niet weet wat wel en wat niet nuttig is. Kun je me gewoon wat basale informatie geven? Wat heb ik precies nodig om te gaan hardlopen?

 

Je hebt gelijk; er is veel informatie beschikbaar en dat werkt meestal verwarrend. Het allerbelangrijkst is dat je het op wilt pakken. Hou je vooral niet teveel bezig met details, maar concentreer je op wat er echt toe doet.

Als je het hardlopen langere tijd wil volhouden is het handig om te gaan lopen in een groep of je aan te sluiten bij een loopgroep. Daar krijg je de begeleiding die je nodig hebt om ook plezier aan het lopen te beleven.

De essentials

Allereerst: zoek perfect passende trainingsschoenen. Het is goed om je daarbij te laten helpen door een deskundige, bijvoorbeeld in een hardloopspecialzaak. Goede trainingsschoenen zijn niet goedkoop, maar het is de investering waard omdat ze fijn zitten en het risico op blessures verkleinen.Een ander handig attribuut is een sporthorloge of hardloopapp. Daarmee kun je je vorderingen bijhouden en voorkomen dat je niet te langzaam of te snel traint. Voor vrouwen is het belangrijk om een goede sportbeha te dragen.

Plannen

Heb je het basismateriaal op orde, dan kan de aandacht naar de trainingen. Wanneer ga je hardlopen? Leg vast op welke dagen in de week en op welk moment van de dag je gaat hardlopen. Noteer dit steeds vooraf in je agenda. Lopers die ’s morgens gaan trainen blijken het meest trouw aan hun trainingsvoornemens en hebben uiteindelijk meer succes. Als je de training vroeg op de dag doet, verlaag je de kans dat je training door andere verplichtingen in de verdrukking komt. Maar ja, dan moet je 's ochtends wel tijd hebben om te lopen.

Waar

Zoek ook uit waar je gaat hardlopen. Het is natuurlijk het makkelijkst om je voordeur uit te wandelen en gewoon te beginnen, maar dan moet je omgeving wel geschikt zijn om te lopen. Als alternatief kun je in de sportschool op de loopband lopen, of eerst een stukje fietsen of autorijden naar een goede loopomgeving om daar je training te doen.

Trainingsschema

Een trainingsschema (op papier of in een app) is ontzettend handig. Het is een richtlijn en geeft structuur als je het aantal hardloopkilometers wilt opbouwen. Om de dag hardlopen, of drie tot vier dagen per week, is een goed (maar misschien al te enthousiast) begin. De tussenliggende rustdagen geven je lichaam de kans om te herstellen van de inspanning. Je trainingen kunnen om te beginnen een paar minuten hardlopen bevatten en tot ongeveer 20 à 30 minuten duren, afhankelijk van je huidige fitheidsniveau.

Wandelen is een goede aanvulling

Je kunt een hardloopprogramma starten met wandelen, of door hardlopen en wandelen af te wisselen. Wandelen is vooralsnog een goede aanvulling op de stukjes hardlopen. Het zal je hart en longen stimuleren, je spieren versterken, evenals pezen, botten, gewrichten en bindweefsel. Wandel bewust; voel je ademhaling en hartslag toenemen, zodat je weet dat je een inspanning doet zonder je daarbij ongemakkelijk te voelen.

Trainingsvoorbeeld

Een programma waarin je wandelen en hardlopen afwisselt betekent dat je stukjes hardlopen invoegt in je wandeling. Je kunt dit op elk moment doen, zolang het maar goed past bij je fitheidsniveau. Loop bijvoorbeeld 30 seconden of een paar minuten hard. Wandel daarna een tot drie minuten om te herstellen. Herhaal vervolgens dit setje. Geef jezelf een paar weken om je aan te passen aan de inspanning voordat je het hardloopgedeelte uitbreidt.

Progressie

Als je eenmaal een stuk onafgebroken kunt hardlopen, houd dan een comfortabel tempo aan. Je moet ondertussen gewoon kunnen praten. Als praten onmogelijk is omdat je adem tekort komt, neem dan een tandje terug. Bouw het hardloopdeel geleidelijk verder op.

 Beginnerstraining Loopgroep Kloosterveen

Bron; runnersweb

 WIJ WORDEN GESPONSORD DOOR:

 

  Run2Day Assen
Ceresstraat 7 | 9401DP Assen
0592-300 607 |

Alle leden ontvangen bij Run2Day Assen 10% korting op kleding en nieuwe schoenen!

 Sponsorkliks

Help ons aan meer inkomsten.
Zoals jullie misschien weten is onze vereniging aangesloten bij SponsorKliks. Wij worden door de leden gratis gesponsord. Toch hebben wij het idee dat er veel meer inkomsten mogelijk zijn dan tot nu toe. Want als ieder lid, supporter, familielid of vriend van onze vereniging, voordat zij een webwinkel bezoeken, naar onze website gaat wordt het bedrag hoger.

Via Sponsorkliks kom je op een overzicht van honderden webwinkels, waaronder Bol.com, Coolblue en Zalando. Elke aankoop bij een van deze bedrijven levert onze vereniging een commissie op terwijl je zelf dezelfde prijs betaalt, het kost je dus niets extra.

Doe hetzelfde als je uit eten gaat of een pizza wilt laten bezorgen. Via onze webpagina op SponsorKliks kan je terecht bij 4.500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering de verenigingskas geld oplevert.
Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk, maar nog lekker ook!  Hier lees je meer.

Alvast bedankt voor je medewerking

 

 

 

 STILA ASSEN; heeft ons in 2016 en 2018 financieel ondersteund in de aanschaf van reflecterende hesjes.