Afdrukken

Geen zin? Zo blijf je gemotiveerd

Geen zin vandaag? Kies uit een van deze acht trucs om toch te gaan lopen.

Er zijn altijd wel trainingen die je totaal niet uitdagen. En er zijn dagen waarop je jezelf naar je hardloopschoenen moet slepen omdat je simpelweg geen zin hebt. Gebruik de volgende tips om toch de deur uit te gaan voor een rondje hardlopen.

 

Trakteren

Door herhaalde activiteiten, train je ook je hersenen om van het lopen een gewoonte te maken. Doe steeds na je training meteen iets leuks. Zo zul je je brein het trainen koppelen aan een snelle beloning. Probeer dat later ook weer los te laten, zeker als de kilo's maar niet willen verdwijnen.

Maak zin

Als je er een bijna dagelijkse gewoonte van maakt, wordt het lopen gemakkelijker en vereist het minder doorzettingsvermogen, ook als je even geen zin hebt.

Schrijf het op

Elke gewoonte bestaat uit enkele vaste punten (tijd, plaats, muziek, loopmaatjes), een beloning (chocola, douche, massage, smoothie) en een regelmatig programma. Schrijf die zaken vooraf op en hang het schema op de koelkast.

Bij de tijd

Loop elke dag zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip en luister vooraf steeds naar dezelfde soort muziek. Zo train je je zenuwstelsel om van het lopen een gewoonte te maken

Deel je hobby

Deel je loophobby met vrienden. Veel meer motivatie kun je niet krijgen, als ze meelopen of vragen naar je progressie.

Meten is weten

Blijf gemotiveerd, ook zonder dat je wedstrijdresultaten kunt overleggen. Wil je afvallen? Laat dan bijvoorbeeld regelmatig je percentage lichaamsvet meten en houd de voorgang bij. Of daag jezelf uit en kijk of je je eigen rondjes van 5 km kunt verbeteren.

Richtlijn niet vast

Sommige lopers laten zich te veel leiden door het aantal kilometers dat ze per week willen halen. Als er dan een dag iets misgaat, willen ze koste wat kost de verloren meters inhalen. Juist dan liggen blessures op de loer.

Maak je vrij

Lopen werkt ontspannend, maar als je mentaal vermoeid bent, zal het lopen je zwaar vallen. Ook duurt het herstel langer. Kom fris aan de start en neem rust wanneer je lichaam daar echt om vraagt.

 

Bron: runnersweb