Bevrijdingsvuur Estafetteloop 2019 Wageningen - Assen

Vrijdagochtend, 3 mei, 08.30 uur, gaat de telefoon. Jan aan de lijn die gelijk op de man af vraagt: Albert kan niet i.v.m. een blessure, kan jij? Deze vraag kon ik al snel beantwoorden met een volmondig “Ja, natuurlijk!”. 

Resultaten uit het verleden zijn een garantie voor de toekomst…. J. En zo kon het gebeuren dat ik de andere deelnemers op zaterdag 4 mei kon verrassen met mijn aanwezigheid. (of dat wederzijds was is mij tot op de dag van vandaag nog niet duidelijk, haha).

Na de gebruikelijke pasta party hebben wij op gepaste wijze deelgenomen aan de herdenking op de brink in Assen, wat uiteraard een betere keuze is in vergelijk met vorig jaar (parkeerplaats snelweg). Na een, in verhouding, korte heenreis konden wij ons inschrijven en daarna een parkeerplaats zoeken in Wageningen. (zoeken? Welnee, met militaire precisie was deze plaats strategisch gekozen). Tijdens het wachten op de startplek, die ons was toegewezen, heb ik nog gesproken met een jonge deelnemer (basisschool leeftijd) die aangaf dat zijn school al 26 jaar deelneemt. (wat nou historie van de loopgroep, we hebben nog even…). We werden weggestuurd op de route nadat de burgemeester van Wageningen ons in klare taal (of was het klare drank..) ons veel succes wenste en onze jasjes erg mooi vond!

We doken de donkere nacht in en onze groep nam het eerste deel voor zijn rekening. Er was gelukkig weinig wind en in de nacht ook geen regen, dat liep lekker! Als begeleider op de fiets op de eerste kilometers vond ik het wel bar koud met bevroren voeten als gevolg, die pas in de eerste loopsessie weer warm werden. Er werd door beide ploegen stevig doorgelopen in de nacht wat resulteerde in het voorop lopen  (what’s in the name) schema.

De brug bij Zwolle werd nu eens een keer niet door Jan genomen, sorry Jan, maar door de voltallige groep 1. Ik snap nu ook waarom dat een heroïsch gevoel geeft, ik raad het iedereen aan om dat ook eens te ervaren. Voor ik het wist liepen we bij Jan en Annie naar binnen in Rouveen. Tip van Maria: neem daar een lekkere hete douche, dan kom je swingend en fluitend over de finish.. J .

Na lekker opgewarmd te zijn kon groep 1 zich klaar maken voor de koude maar vooral winderige polders richting Meppel. Ik vond dat eerlijk gezegd een saai stuk, ondanks de vele dieren die wij hier konden spotten. Gelukkig wisten wij elkaar op te peppen en werden wij uit de wind gehouden door de begeleidende fietsers, ook weer een prachtig voorbeeld van teamwork! Na een spontane vroege aflossing in Meppel door groep 2 konden wij de focus leggen op het laatste deel van de route vanaf Geeuwenbrug naar Assen. In dit deel vonden er historische en heroïsche momenten plaats. Alie die een ware waterval meemaakte in Smilde, aangemoedigd door haar gezin, wil ik hier zeker melden. Zelden iemand met zulk een rode wangen weer het busje zien instappen! Voor mij de held van deze dag!

Aan het eind van de estafette mocht Henk onze tocht afronden met de aankomst in Assen, daarna hebben wij gezamenlijk met groep 2 de laatste kilometers hebben afgelegd naar Jan zijn huis waar Hanneke ons weer verraste met allerlei lekkers, dank! 

Uiteindelijk, en waar het allemaal om te doen was, hebben we gezamenlijk het vuur naar het festival gebracht. Door een wijziging in de planning t.o.v. vorig jaar konden wij nu voor een groot publiek onze opwachting maken en heeft, traditie getrouw, Jan het vuur mogen ontsteken waarmee het festival officieel geopend werd en van start kon gaan. (300 leden?, tjonge, best veel). Al met al een geslaagd proces met een perfect opgezette planning! Een reuze gezellig team die mij prima wist te vermaken, een uitermate coureurswaardige chauffeur, een rol op het lijf geschreven van Gerrit. Bernd die voor onze groep als rots in de branding altijd op de fiets aanwezig was. Hulde, geslaagd met vlag en wimpel. (al zag ik die dag alleen maar de vlag…)

P.s. ik was wel schor nadien. Zal wel van het koude weer zijn geweest… J

Groet, Erik