Brigid was zwanger en liep hard tot aan haar uitgerekende datum

'Ondanks dat het goed voelde, was ik bang wat anderen van me dachten'.

Brigid Pickett (29) uit Amerika was 31 weken zwanger toen haar man deelnam aan de Idaho’s IMTUF 100 mile en onderweg bij een EHBO post moeite had de laatste 16 kilometer te voltooien.

Ze wilde hem graag hazen naar de finish, maar was bang wat anderen ervan zouden denken als ze haar zagen lopen met haar zwangere buik.


Wat zouden ze wel niet denken?

Wat waren 16 kilometers? Voor de goedgetrainde Brigid was de afstand, ondanks haar 31 weken zwangerschap, geen probleem. Wel wilde ze haar man niet ongerust maken door hem naar de finish te hazen, maar maakte zij nog het meest zorgen van wat het publiek van haar zou denken. Uiteindelijk besloot ze samen met haar man, die zei dat als zij zich goed genoeg voelde ze het mocht doen, om voor haar man vooruit te lopen tot de finish.

Zwanger hardlopen klonk egoïstisch

Drie jaar eerder, toen Brigid voor de eerste keer zwanger was van haar dochter Mila, liep ze helemaal niet hard. Ze had een hoge bloeddruk en was bang dat haar arts haar als egoïstisch zou bestempelen als ze vroeg of ze mocht hardlopen nu ze zwanger was.

 

'Ik was bang voor de risico's en bang dat hardlopen schade kon toebrengen aan mijn ongeboren kindje', zegt Brigid.

Nadat ze hersteld was van de bevalling, kon Brigid niet wachten om weer te beginnen met hardlopen en pakte ze al snel haar oude ritme weer op. Ze trainde zelfs voor de Dead Horse Ultra van 50 kilometer. 'Trailrunning was voor mij als een momentje voor mezelf', vertelt Brigid. 'Na een run kwam ik weer fris thuis en had ik het gevoel dat ik de moeder kon zijn die ik wilde zijn, met zelfvertrouwen en rust'.

Arts gaf groen licht

Tijdens de tweede zwangerschap kreeg Brigid vanaf het begin af aan groen licht om te blijven hardlopen. Toen ze in de eerste weken van haar zwangerschap langzamer werd en pijntjes kreeg, voelde zich eerst wel gefrustreerd, maar leerde in de loop van de tijd goed te luisteren naar haar lichaam. Ze liet haar lichaam haar vertellen welke snelheid comfortabel voelde, liep routes die ze goed kende en vertrok 's ochtends vroeg als de temperatuur nog koel was.

De reacties van anderen

De paar reacties die Brigid onderweg kreeg waren meestal positief, wat haar hielp om te blijven doen wat goed voelde en waar ze zo gelukkig van werd. Helaas waren er ook vervelende reacties, zo liep Brigid eens langs een boswachter die riep: 'Ga lekker door zo met je stomme gedrag'.

De 16km als haas

In de laatste 16 kilometer die ze die dag samen met haar man Jeff liep, hadden ze het over hoe hardlopen Brigid hielp om dicht bij zichzelf te blijven, ondanks dat hun leven op het punt stond weer een verandering door te maken. 'Het was bijzonder om samen met haar bij die EHBO post te zijn', vertelt Jeff. 'Iedereen was positief verrast van wat Brigid nog deed in dit stadium van haar zwangerschap'.

Gezonde baby

Op 19 november 2018 beviel Brigid van haar kerngezonde zoon Beck. Tot drie dagen daarvoor heeft ze nog hardgelopen. Als haar lichaam het weer toelaat wil ze graag weer gaan trainen voor de 50 kilometer.

 

 

 

Bron: runnersworld

lees ook; In verwachting?