Wat kunnen lopers beter drinken: thee of koffie, water of sportdrank? Wij zochten het uit.

Thee of koffie
De strijd is onbeslist, want beide leveren je een dosis prestatie bevorderende cafeïne en een fikse hoeveelheid antioxidanten. Misschien moet je kijken naar andere effecten om je favoriete keuze te maken. Theedrinkers hebben doorgaans een lagere BMI, smallere taille en een lager vetpercentage dan zij die geen thee drinken. Wie regelmatig koffie drinkt heeft minder last van diabetes, hart- en vaatziekten en Alzheimer.

>Drink drie kwartier voordat je gaat lopen thee of koffie en profiteer van de cafeïne.


Water of sportdrank
Om je te behoeden voor uitdroging is puur, caloriearm water je eerste keuze. Maar als je langer (dan een tot anderhalf uur) loopt en onderweg energie nodig hebt, is een sportdrank je favoriet. Die bevatten belangrijke mineralen (natrium, kalium) en koolhydraten, die de waterabsorptie in je lichaam bevorderen en vermoeidheid kunnen voorkomen. Kalium zorgt ervoor dat je lichaam het vloeistof zo nodig vasthoudt en reguleert je dorstgevoel.

 

>Water is altijd goed. Sportdranken beginnen pas een rol te spelen vanaf een uur hardlopen. Je kunt zelfs sportdrankjes door je mond spoelen en uitspugen, zonder calorieën binnen te krijgen en toch te kunnen profiteren van de prestatiebevorderende eigenschappen (zo is uit onderzoeken gebleken).


Chocolademelk versus wijn (of bier)
Oké, een pleidooi voor alcohol is hier misschien niet op zijn plaats, maar wijn en bier kunnen gunstige effecten teweegbrengen. Toost pas na het herstel van je wedstrijd op die mooie prestatie, nadat je met voldoende koolhydraten en eiwitten de lege voorraadkasten in je lichaam hebt aangevuld. Dat kan bijvoorbeeld prima met chocolademelk, zo is uit onderzoek gebleken. De daarin aanwezige voedingsstoffen zorgen voor een betere spieropbouw dan een drankje met alleen koolhydraten.

>Kies voor chocolademelk na snelheidswerk of een lange duurtraining. Beperk je alcoholconsumptie tot een of twee glazen per dag.


Kersensap of bietensap
Deze kleurige en kwieke drankjes zijn perfect voor hardlopers. Dankzij de kersen krijg je antioxidanten binnen die ontstekingen afremmen en je herstel bevorderen. Voor een training kan bietensap, dankzij de aanwezige nitraat je bloedsomloop stimuleren en zo je prestaties bevorderen. Beperk het gebruik, want de lange-termijneffecten zijn nog onvoldoende bekend.

>Gebruik beide drankjes vooral in perioden van zware trainingen, de bietensap bij voorkeur anderhalf uur voor je training.

Kokoswater of esdoornsap
Het al behoorlijk trendy kokoswater kreeg dit jaar concurrentie van esdoornsap (maple water). Kokoswater bevat minder koolhydraten dan een doorsnee sportdrankje. Esdoornwater is de grote onbekende. Het smaakt niet al te zoet, bevat slechts 60 tot 100 kilocalorieën (per liter) en een snufje mineralen.

>Herstel na een training met kokoswater en kies voor esdoornsap tijdens kortere trainingen.

 

Bijna elke maand schommelt de koolhydraatverbranding bij vrouwen. Extra opletten dus.

Asics produceerde al eens schoenen die de maandelijkse hormonale schommelingen bij vrouwen zouden kunnen opvangen. Het ging daarbij om de stijfheid van het peesweefsel in de voeten. Iets wat je zelf niet echt zult merken. Maar wat dacht je van de koolhydraatverbranding; is die de hele maand hetzelfde?

Bij een onlangs gepubliceerd onderzoek (Faculteit Sportwetenschappen, Waseda University, Saitama, Japan), werden zes gezonde vrouwen enkele maanden lang tijdens hun menstruatiecyclus gevolgd. Op vier momenten binnen die cycli werd hen gevraagd in een laboratorium een rustige fietstest van negentig minuten te volbrengen, met na afloop een korte intensieve tijdrit. Hard fietsen was lastig, want er werd een temperatuur van 30 graden aangehouden. Onderwijl kregen ze een koolhydraatdrankje geserveerd of een placebo.

De inspanningen en fietsprestaties bleven tijdens de onderzoeksperiode continu hetzelfde. Ondertussen werden allerlei fysiologische waarden bekeken en ontdekten de onderzoekers dat de vrouwen in het tweede deel van de menstruatiecyclus meer koolhydraten verbrandden. Het kan dus belangrijk zijn om in die periode voortaan wat meer koolhydraten in te nemen, ook al ontdekten de onderzoekers geen effecten op de fietsprestaties, ook niet in de afsluitende tijdrit.
Wel moet worden opgemerkt dat de uitslag van de studie goed paste in het straatje van een van de sponsors van het onderzoek, een Japanse firma die het gebruikte koolhydraatdrankje fabriceert.

 

Bron: runnersworld