Gezonde dorstlessers

Komt het kokosnootwater je neus helemaal uit? Probeer dan deze alternatieven.

Wie een beetje op de huid zit van de voedingsvoorhoede, drinkt al een paar jaar kokosnootwater omdat het zo gezond zou zijn. Ben je de nootachtige smaak van die drank inmiddels helemaal zat? Probeer dan deze alternatieve dorstlessers:

  • Sap van de esdoorn: maple water. Natuurlijk, verfrissend en vol gunstig werkende vitaminen, mineralen, polyfenolen, antioxidanten, probiotica en - juist in geringere mate dan normaal - calorieën. EsdoorMeloen dorstlessersnsap wordt rechtstreeks uit de boom getapt en gebotteld. Smaakt deze boom je niet? Probeer dan eens beukensap.
  • Meloenwater, of beter gezegd sap van de watermeloen. Natuurlijk, met slechts een vleugje citroensap toegevoegd voor de smaak. Ook dit keer hoef je je geen zorgen te maken over de calorieën, maar ondertussen profiteer je wel van de hoeveelheid kalium van twee hele bananen. Ook vitamine A en C zijn volop aanwezig en verder magnesium en lycopeen, dat de veroudering van je huid afremt.
  • Artiwater klinkt je misschien wel lekkerder in de oren dan wat het werkelijk is: sap van de artisjok. Toch moet je je daarin niet vergissen. Er komt wel een gepatenteerd proces aan te pas om het vocht uit de artisjokken te halen, en er worden enkele natuurlijke smaakjes toegevoegd (zoals lemon en mint), maar dan heb je ook wat. Je krijgt ook dit keer een gering hoopje calorieën mee, maar drinkt verder wel enkele sterke antioxidanten en essentiële vitamines en mineralen, zoals natrium, kalium, calcium en ijzer.

 

Ga zelf aan de slag met de juiste koolhydraten en maak de ideale sportdrank.

Als je langer dan een uur traint, is het voor veel lopers belangrijk om vocht mee te nemen. Train je langer dan anderhalf uur, dan is het zaak om niet alleen te drinken, maar daarin ook koolhydraten te verwerken.

Je kunt je natuurlijk overgeven aan de drankjes die bij wedstrijden worden aangeboden, maar als je gewoon traint of het heft in eigen handen wilt nemen, maak je de sportdrank zelf. Je eigen sportieve ranja met een snufje zout is voor veel doeleinden al heel geschikt.

Kom je echter tekort, kies dan voor het ideaal: een combinatie van de koolhydraten glucose en fructose. Neem van beide dezelfde hoeveelheid en zorg voor een totaal van ongeveer 100 gram per uur (12 procent van je drankje).

Bij een recent onderzoek is bewezen dat dit bij duursporters - in dit geval wielrenners - de beste resultaten oplevert. Zo kun je per uur zelfs veertig gram meer koolhydraten binnenkrijgen dan lange tijd werd gedacht. Vergeet niet een snufje keukenzout en kaliumchloride toe te voegen.

 

Dorstlesser sportdrank