De voordelen van samen lopen

Hardlopen is heerlijk, samen hardlopen heerlijker.

Loop jij je meeste rondjes alleen? Helemaal niks mis mee. Je kunt zelf kiezen wanneer je op pad gaat, je laat je nooit door een ander opjagen en je bent snel weer klaar.

Toch heeft samenlopen ook wel grote voordelen. Alleen al door met elkaar af te spreken, loop je veel vaker. Anders is het risico toch wel groot dat je bij een fikse regenbui thuisblijft.

Motiveren
Door in een groep te lopen, kun je ook makkelijk nieuwe vrienden maken. Zorg er wel voor dat je samen een rustig tempo aanhoudt, zodat je nog steeds makkelijk kunt praten. Sprinten en praten is immers niet de beste combinatie.

Als je eenmaal een vaste groep hebt gevonden, kun je samen een stap verder gaan. Tijdens een zware of lange training, of een langere voorbereiding op een wedstrijd, kun je elkaar motiveren om ook op de moeilijke momenten door te gaan.

 

Rolmodel
Soms stellen anderen je in staat om trainingen te doen waar je in je eentje nooit aan zou beginnen. Als grote loopgroepen je afschrikken, kun je ook samen met een beginnende hardloper gaan trainen. Je kunt dan van jezelf een soort rolmodel maken door anderen te motiveren.

Bron: runnersworld

De voordelen van samen lopen

Wil jij ervoor zorgen dat je blijft lopen? Wil je niet bij de overgrote meerderheid horen die binnen drie weken al weer stopt, dan is het lopen met een ander de beste manier om het sporten vol te houden. Dit kun je doen door een vriend te zoeken die hardloopt, bij een loopgroep aan te sluiten of zelf lid worden van een hardloopvereniging.
Zelfs voor mensen die in het gewone leven een ware einzelgänger zijn kan samen hardlopen aangeraden worden. Er zitten veel voordelen aan het samen lopen.

Motivatie
Het eerste vanzelfsprekende voordeel is dat je meer gemotiveerd bent om te gaan sporten. Je wilt namelijk niet je trainingspartner op je laten wachten of teleurstellen. Samen lopen maakt hardlopen socialer, het is nou eenmaal moeilijker om iemand anders teleur te stellen dan jezelf teleur te stellen.
Samenlopen is dus een goede motivator om door te zetten.

Samen hardlopen vermindert de stress
Een ander voordeel is dat je minder stress zal ondervinden. Als je tijdens het hardlopen rustig met een vriend kan praten, loop je verder en makkelijker en kan je er meer van je training genieten. Stress wordt vaak veroorzaakt omdat sporters zichzelf gek maken met de doelen die ze voor zichzelf stellen. Door samen te lopen help je elkaar met meer plezier de training door en ga je trainingen zien als een sociaal gebeuren in plaats van een last.


Vriendschappelijke concurrentie

Of je nu wilt of niet als je loopt met een ander zal je altijd een beetje een wedstrijd gevoel ervaren. Ook al is de ander je beste vriend daar doe je niets aan. Zonder twijfel heeft de ander hetzelfde gevoel. Ga deze gevoelens dan ook niet onderdrukken, maar probeer er gebruik van te maken. Dit komt je hardloop prestaties alleen maar ten goede.

Variatie door samen te lopen
Nog een voordeel is dat je vaak meer variatie hebt in je trainingen. Hoe ik dit zelf doe is dat ik meerdere loopmaatjes heb, de een met een ander niveau dan de ander. Heb ik vandaag een training gedaan van 20 kilometer dan zorg ik ervoor dat ik morgen met iemand met een lager niveau loop om een hersteltraining te kunnen lopen. Op deze manier maak je het gemakkelijker om jezelf uit te dagen of juist een stapje terug te doen.

Veiligheid
Een ander punt is veiligheid. Een ongelukkig zit in een klein hoekje. Als hardloper ben je soms extra kwetsbaar. Niet alleen in het verkeer, maar ook als je als vrouw ’s avonds laat nog gaat hardlopen. Een ander gevaar ligt in uitputting door overschatting of onvoorziene weersomstandigheden. Loop je samen met een ander dan ben je beter beschermt tegen deze omstandigheden en kan je langer doorlopen, ook als het donker wordt. Zou er eens iets gebeuren zoals een ongeluk of blessure kan de ander hulp inschakelen of je helpen thuis te komen.

Een ander punt is zelfvertrouwen
Veel mensen die beginnen met hardlopen zijn geneigd zichzelf niet als hardloper te zien. Ze zijn een beetje onzeker over hoe ze eruit zien tijdens het hardlopen en hoe ze hardlopen. Met anderen in een groep rennen is de beste manier om deze onzekerheid te overwinnen. Sluit je aan bij een loopgroep of start er zelf een en als snel zal je je een echte hardloper voelen.

 

Bron: loopland