Je eerste hardloopschoenen – Zorg voor goede schoenen

Misschien zag je een wedstrijd op tv en dacht je bij jezelf: "dat kan ik ook!" Je volgende stap is dan om de juiste hardloopschoenen te vinden. Met hardloopschoenen die perfect bij jouw lichaam en hardloopstijl passen, leg je de basis voor een leven lang hardlopen, in plaats van een paar maanden. Wel moet je een paar vragen voor jezelf beantwoorden voordat je naar de ASICS-winkel gaat

Welke afstand wil je lopen?
Heb je een marathon op het oog? Zo ja, zorg dan voor veel schokabsorptie en comfort. Anders lijken die 42,2 km straks echt veel langer. En vergeet ook die vele kilometers training niet. Comfortabele schoenen maken het makkelijker en veel prettiger om je aan je hardloopschema te houden. Demping en comfort zijn ook cruciaal voor hardlopers die niet meer dan een paar korte runs per week willen doen.

Op wat voor terrein ga je lopen?
Met een Ferrari ga je ook niet offroad rijden... In diezelfde gedachtegang ga je ook niet traillopen op een paar schoenen voor op de weg. Er zijn schoenen voor beginners voor elk type hardlooptraject - van trails tot en met tracks. Je moet ook het weer in overweging nemen – schoenen met goede grip zorgen dat je ook bij regen of gladde wegen stevig op je voeten blijft staan.

Hoe proneer je?
Proneren doet iedereen. Proneren kan het best worden omschreven als de mate waarin je voet naar binnen afrolt tijdens het lopen. Maar als je overproneert, en je voet dus te veel naar binnen rolt, heb je een schoen nodig die je hardloopstijl corrigeert en zorgt voor de nodige ondersteuning.

Wat is de vorm van je voet?
Maak je geen zorgen als je wat brede voeten hebt. Je hoeft ze echt niet in te nauwe schoenen te wringen. Integendeel: je kunt kiezen voor een bredere schoen met wat meer ruimte aan de zijkanten van je voeten.

Wat is je budget?
Natuurlijk heb je het liefst de beste schoenen die er te vinden zijn, maar misschien gaat dat net je budget te boven. Zorg in ieder geval dat je schoenen bieden wat je nodig hebt - anders riskeer je dat je een paar goedkope, inferieure schoenen krijgt, die

  • niet comfortabel zijn en dus zorgen dat je niet meer wilt lopen
  • zo snel slijten dat je al snel een nieuw paar nodig hebt.

Het is dus echt de moeite waard om wat meer uit te geven aan een goed paar comfortabele, duurzame schoenen die vele trainingsessies en wedstrijden meegaan.

Bron: asics.nl