In 2018 hebben wij de bevrijdingsvuur estafette op 4/5 mei van Wageningen naar Assen verzorgd. Het was een groot succes met veel enthousiaste deelnemers. De manier waarop wij als Loopgroep Kloosterveen hier invulling aan hebben gegeven is bij de organisatie (Bevrijdingsfestival Drenthe) niet onopgemerkt gebleven. Dat is dan ook de reden dat wij gevraagd zijn om dit nogmaals te organiseren, maar ons ook direct voor 2020 - het 75jarig jubileum - te commiteren.

 

Wij zien het als een grote eer om het bevrijdingsvuur naar Assen te mogen brengen en hebben besloten hier wederom onze schouders onder te willen zetten. Maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we jou voor nodig. Tijdens onze jaarafsluiting op maandagavond 17 december zullen hier meer over vertellen en ook aanvangen met de inventarisatie.
 

 

Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties.

In de loop der jaren is de Nationale Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij ruim 2.000 sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen om het vuur op te halen. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente.

Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2018 was een groot succes! Maar liefst 86 loopgroepen met een totaal van 2104 deelnemers brachten het vuur naar eigen gemeente en/of woonplaats.

Op 19 september wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ververst door middel van een intieme ceremonie bij het monument. Deze ceremonie is het officiële startsein voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette van het komend jaar en het is daarmee tevens de opmaat naar 4 en 5 mei. Vanaf 19 september kunt u uw loopgroep inschrijven voor dit bijzondere evenement in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen, Stad der Bevrijding.

 

 

 Om dit vuur op te halen zoekt het bevrijdingsfestival Drenthe een loopgroep. Een loopgroep die het leuk lijkt om de vlam op te halen in de avond van 4/5 mei en om deze naar het festival in Assen te brengen. Deze groep mensen mag dan ook de fakkel overhandigen op het podium en het bevrijdingsvuur ontsteken zodat het Bevrijdingsfestival van start kan en de vrijheid gevierd kan worden. Een zeer belangrijke en eervolle taak.
 
Wie hebben we nodig:
•    Minimaal 8 lopers
•    2 - 4 fietsers, om de lopers te begeleiden
•    Chauffeurs voor de begeleidende busjes
•    Een aantal verzorgers voor de catering
 
Wat staat je te wachten:
De gehele afstand is ongeveer 150 kilometer die we in estafette vorm willen gaan lopen. De 8 lopers worden verdeeld in 2 groepen van 4 lopers. De 4 lopers wisselen elkaar voortdurend af waarbij ze ongeveer 1-1,5 km hardlopen en daarna weer in het busje plaatsnemen. Nadat de andere 3 lopers hebben gelopen, is loper 1 weer aan de beurt. Dit gaat +/- 30-35 km zo door waarna de andere groep van 4 lopers deze estafette loopt. Groep 1 heeft dan een iets langere rust. Je loopt dus geen lange stukken maar voortdurend 1-1,5 km gevolgd door rust. Detail invulling gaan we het later wel over hebben, maar dan heb je ongeveer een idee.

Wij hebben dit als loopgroep in 2018 ook gedaan en waren toen op 5 mei rond 11:30 uur terug in Assen. Dus ruimschoots op tijd om het bevrijdingsvuur te kunnen ontsteken. 

Enige getraindheid is wel wenselijk omdat je het lopen, afgewisseld met rusten niet moet onderschatten. Als gemiddelde snelheid moet 5 tot 5,5 minuut per kilometer toch wel haalbaar zijn. Gezien de laatste testloop is er voldoende potentieel.
Als je twijfelt maar wel erg enthousiast bent geraakt en graag dit unieke evenement wilt meebeleven, geef je dan wel op want we hebben ook andere vrijwilligers dan lopers nodig. We kunnen uiteraard ook afwisselen van loper/fietser/chauffeur.

Indien je geïnteresseerd bent stuur dan een mailtje naar en geef aan wat je het liefst wilt doen, en wat je tweede keus is.

 

[20190111: we hebben nagenoeg voldoende liefhebbers, je kunt je nog wel opgeven maar zult dan waarschijnlijk eerst op de reservelijst komen. Ook erg belangrijk, want er kunnen in de periode naar 4/5 mei altijd lopers/fietsers uitvallen ivm blessures oid]
 
Meer informatie:
4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/vieren/bevrijdingsvuur
of op: https://bevrijdingsvuur.nl/activiteiten/nationale-bevrijdingsvuurestafette/

     

       

powered by social2s